Pasteryzacja jest procesem ogrzewania żywności w celu zniszczenia bakterii i drobnoustrojów, które mogą powodować choroby. Istnieje wiele sposobów pasteryzacji, a jednym z nich jest pasteryzacja w piekarniku. Jak pasteryzować słoiki w piekarniku? Czy pasteryzowanie w piekarniku jest skuteczne? Od czego rozpocząć wekowanie w piekarniku?
Jak pasteryzować słoiki w piekarniku?
Kiedy pada pytanie, jak pasteryzować słoiki w piekarniku, często zastanawiamy się, od czego właściwie zacząć?
Poniżej prezentujemy poszczególne kroki, które pomogą z łatwością przejść przez cały proces – od przygotowania do uzyskania gotowego produktu:
- Aby pasteryzacja w piekarniku była efektywna, przyszykuj słoiki, które chcesz pasteryzować, wraz z pokrywkami i uszczelkami.
- Upewnij się, że słoiki są czyste i wolne od pęknięć i odprysków.
- Wypełnij słoiki wybranymi produktami, pozostawiając około 1 cm wolnej przestrzeni u góry, aby umożliwić rozszerzenie podczas pasteryzacji.
- Zamknij słoiki przy pomocy pokrywek i uszczelek.
- Umieść słoiki w piekarniku i włącz go, ustawiając temperaturę na 120-140°C. Po około 30 minutach, gdy temperatura piekarnika osiągnie 120-140°C, pasteryzuj słoiki przez około 30 minut. Po upływie 30 minut, wyłącz piekarnik i pozostaw słoiki w nim, aż piekarnik całkowicie ostygnie.
- Po ostygnięciu, wyjmij słoiki z piekarnika i przechowuj w chłodnym, suchym miejscu.
Pamiętaj, że pasteryzacja słoików w piekarniku jest ważna, aby zabezpieczyć żywność przed zepsuciem i przedłużyć jej trwałość.
Wekowanie słoików w piekarniku
Wekowanie słoików w piekarniku pozwoli nam na przechowywanie dżemów, konfitur oraz przetworów w domowej spiżarni, przez wiele miesięcy. Wekowanie w piekarniku będzie skuteczne tylko przy użyciu słoików typu twist-off. Wersje z elastyczną gumą mogą nie wytrzymać temperatury i spowodować niedostateczne uszczelnienie przetworów. Do tego typu czynności wybieraj nieuszkodzone słoiki. Każde pęknięcie sprawia, że nasze domowe przetwory nie są szczelnie zabezpieczone i mogą stracić swoją świeżości oraz smak. Każdy słoik musi zostać umyty, wyparzony, a następnie dokładnie wysuszony i schłodzony. Nie napełniaj też słoika do końca – zostaw nie więcej niż 3 cm przestrzeni. Po zastosowaniu tych zasad pasteryzowanie w piekarniku będzie łatwe i niezawodne.