Przecier a koncentrat – nad tym wyborem często głowimy się, stojąc w sklepie przy półce z przetworami z pomidorów. Co będzie lepszym dodatkiem do Twojej apetycznej potrawy, którą zamierzasz przygotować? Potrawa przy słusznie dobranej recepturze wyjdzie pikantna i nada większego smaku oraz olbrzymiego aromatu?
Czy koncentrat pomidorowy to to samo co przecier?
Zatrzymując się w sklepie w Lidlu lub Biedronce przy półce z przetworami z pomidorów. Zwykle zmagamy się z dylematem, który wybrać i który będzie idealnie komponował się z naszym przygotowywanym posiłkiem. Warto zatem wiedzieć jakie są różnice i który produkt będzie dla nas bardziej odpowiedni.
Pomidory- właściwości:
Pomidory posiadają swoich zwolenników nie tylko w Polsce, ale na całym świecie. Mają wyjątkowy smak i zawierają szereg właściwości odżywczych, które są drogocenne dla naszego organizmu. Doskonale dopełniają aromat potraw – szczególnie popularne są w kuchni włoskiej, ale również w Polsce niezmiennie często korzysta się z tych towarów. Jednak, który produkt będzie dla nas odpowiedniejszy – przecier a koncentrat pomidorowy– który wybrać?

Samo przygotowanie posiłku jest niezwykle proste! Do przyrządzenia przecieru można użyć właściwie każdego rodzaju pomidorów. Warto zaopatrzyć się w większe ilości przetworów, gdyż na pewno będą znikały w zastraszającym tempie!
Czym się różni przecier od koncentratu?
Wiele osób błędnie postrzega, że oba te produkty to jedno i to samo. Warto, zatem wyjaśnić tę kwestię.
Zarówno przecier jak i koncentrat powstają poprzez przecieranie ugotowanych pomidorów. Odrębny jest sam sposób ich przygotowania. W konsystencji obu produktów, a także w smaku również dostrzegane są różnice.
Główne różnice koncentratu pomidorowego, a przecieru: Koncentrat jest produktem gęstym, zbitym, o intensywnym, kwaskowatym smaku i kolorze. Pomidory użyte do jego produkcji poddawane są wysokiej temperaturze – w efekcie woda w znacznym stopniu odparowuje. Następnie warzywa są rozdrabniane i zagęszczone. Kolejną różnicą między przecierem a koncentratem, jest wykorzystanie odrębnych części pomidorów. W przypadku koncentratu chodzi głównie miąższ – bez skórek oraz pestek, natomiast do stworzenia przecieru używa się całych warzyw. Tutaj konsystencja jest bardziej wodnista, zauważyć można pestki oraz niewielkie fragmenty pomidorów. Często także dodaje się przyprawy do przecieru.
Do czego użyć koncentratu pomidorowego i przecieru?
Koncentrat pomidorowy nieodzownie obecny jest od lat w polskich kuchniach. Wiele posiłków, które codziennie jadamy, zawiera w swoim składzie owe produkt.
Koncentrat i przecier doskonale nada się, jako dodatek do:
- gołąbków,
- pizzy,
- klopsików,
- zupy pomidorowej,
- naleśników
- baza do sosów.
Przecier zmieszać możemy z bulionami, różnymi sosami, a także pastami do kanapek – zastosowań jest sporo, a niektóre pokrywają się ze sposobami wykorzystania koncentratu pomidorowego.
Najpopularniejszym daniem, które można stworzyć z przetworów jest sos pomidorowy. Jego bazę może stanowić dowolny wyrób z pomidorów. Więc jeśli nie wiesz, czym zastąpić koncentrat pomidorowy lub przecier, w dalszej części artykułu uzyskasz informację, jakich produktów użyć.
Co zamiast koncentratu pomidorowego i przecieru?
A co w sytuacji, gdy w naszej kuchni zabraknie przecieru lub koncentratu? Czym zastąpić jeżeli potrzebny nam „na już” wyrób pomidorowy?

Oprócz wyżej wspomnianych przetworów, możemy zaopatrzyć się także w inne produkty, do stworzenia których użyto pomidorów. Mamy dostęp do passaty pomidorowej, puree z pomidorów, pasty pomidorowej, a także krojonych lub całych pomidorów. Wszystkie te towary można odpowiednio wykorzystać, aby sprawić, że nasz przepis będzie wyjątkowy i przepyszny. Wybór między koncentratem a przecierem może stanowić wyzwanie. Jednak dzięki porównaniu obydwu produktów i poznaniu ich właściwości, możemy z łatwością dobrać przetwór, który doskonale sprawdzi się w naszym ulubionym przepisie. Może przygotujemy drobiowe pulpeciki w sosie pomidorowym? Albo pełną dodatków pizzę? – wszystko zależy od naszych preferencji.